lørdag den 24. november 2012

Dit kålhovedet....

Synes du også kål er kedeligt, svært at tygge, giver luft i maven, ingen smag og mangler idéer til hvad du skal bruge de hoveder til? Så har jeg et par fif og opskrifter til dig idag :-)

Men først synes jeg lige vi skal kigge på hvad det er kål egentlig indeholder.

Kål er meget rig på en masse gode vitaminer og stoffer, som er rigtig gode for os. Bl.a. indeholder det C-vitamin, som er godt for vores immmunforsvar (læs: især her om vinteren), K-vitamin, folinsyre som medvirker til at blodet kan transportere ilt rundt i kroppen, kræftbekæmpende stoffer og fibre som mætter godt og som bl.a. kan forebygge forskellige former for kræft samt hjerte-kar-sygdomme.
Så der er en god grund til at indtage nogle af disse hoveder i sin kost. Her er et par fif:

  • skær kålen meget fint, gerne på et mandolinjern
  • masser kålen med olie, citron og lidt salt, det blødgør den og så er det nemmere at fordøje
  • tyg kålen godt, da enzymerne i vores spyt har en positiv indflydelse på hvor godt vi udnytter de sunde næringsstoffer

Og her mine 2 opskrifter til dig idag:

Rødkålssalat med et twist:

1/4 rødkål
1 rødbede
1 lille æble
1 spsk olie
en håndfuld mynte blade
håndfuld hakkede valnødder
håndfuld rosiner
saft fra 1 citron samt skal (jep øko, som alt det andet)
Drys salt
drys vaniljepulver
evt. lidt saft fra en appelsin (det kan kun blive godt)

Snit kålen, rødbeden og æblet fint på et mandolinjern. Hak mynten fint og nødderne groft. Tilsæt resten af ingredienserne og massér olien ind i. Lad det gerne trække ca. 30 min før servering.








Og den anden lækre kålsalat er:

Grønkålssalat med et twist :-)

1/4 hvidkål                                                                                       
3-5 store grønkålsstængler                                                               
1 gulbede (det var bare dem jeg fik via fødevarefællesskabet ;-))
Evt. et par stængler palmekål (nu billigt i Irma)
1 lille æble
en håndfuld persille
en håndfuld nødder eller kerner, f.eks. græskarkerner
Lidt tørret frugt, f.eks. abrikoser
1-2 spsk olivenolie
saft af 1 citron samt skal
Drys salt

Hak hvidkålen, æblet samt den gule bede fint på mandolinjernet. Fjern stokkene fra grønkålen og palmekålen og hak dem fint. Hak persillen fint og nødderne og den tørret frugt groft. Bland det hele med resten af ingredienserne og massér godt. Lad også gerne denne stå ca. 30 min. inden servering.


Nu er der ingen undskyldninger for ikke at putte disse kålhoveder i indkøbskurven ;-) samtidig med de smager godt, er sunde, er de også billige og rækker meget langt, hermed ekstra point ;-)

Håber du kan bruge opskrifterne og vil nyde dem i denne vintertid.

Det var alt for idag. Håber vi ses igen og tak fordi du læste med <3

Mvh Ida









Ingen kommentarer:

Send en kommentar