lørdag den 22. december 2012

Nu nærmer julen sig...

Ja den nærmer sig med hastige skridt den kære jul og jeg håber ikke du er alt for stresset over gaveindkøb og hvad der ellers skal planlægges. Det er en højtid vi skal nyde og ikke stresse over, selvom der er mange ting. Og der er ingen der kommer og tjekker om du har det perfekte oppyntede hjem- a la Boligmagasiner eller om dit juletræ er lige og pyntet i matchende farver. Lad børnene om det og se dem nye at pynte det, og så pyt med om det ikke lige matcher resten af farverne i hjemmet. Det handler om hygge, kærlighed og nærvær og ikke hvem eller hvad der er mest perfekt.

Jeg har eksperimenteret lidt i det lille køkken og fundet 3 jule opskrifter, som jeg ikke synes du skal snydes for. Her i julen er der mange fødevarer, som kroppen har svært ved at nedbryde og dermed skabe velvære i kroppen. Men her et par stykker, som giver kroppen god næring og velvære.

Her en opskrift på brød uden mel, men med masser af power og protein, lækkert i konsistens og smag:

Græskarbrød:
1 ½ dl valnødder
1 ½ dl græskarkerner
1 dl hasselnødder
1 dl kogt quinoa
1 dl hokkaido i tern
½ dl kokosmel
2-3 spsk appelsinsaft
1 ½ spsk kokosolie
1-2 spsk hørfrøslim (hørfrø opblødt i vand til det danner en slim)
½ tsk bagepulver (husk dette også kan indeholde gluten!)
Drys kanel og kardemomme
Drys salt
2-3 økologiske æg afh. af str.
Kør nødder og kerner til mel i en foodprocessor og tilsæt resten af ingredienserne. Tilsæt et æg af gangen til en masse. Put i en smurt brødform og

bag ved 175 grader i ca.20-25 min, så det har en gylden overflade og er gennembagt.
Lad det køle helt af før du skærer i det. Det er også velegnet til frysning. God til børnemadpakker eller julefrokostbordet.

I skal heller ikke snydes for en juleopskrift på sunde pebernødder med masser af julesmag. Den er inspireret af opskrifter derude med et lille tvist, her får I den:


1½ dl mandler
3 dl cashewnødder
2 dl dadler (eller 9-10 store medjoul dadler)
4 store spsk kokosolie
1-2 tsk stødt kanel
1-2 tsk stødt ingefær
1½ tsk hvid peber
½-1 tsk kardemomme
½-1 tsk stødt nelliker
1 æg

Hak nødderne til mel i en foodprocessor og bland med olien og dadlerne og krydderierne til en masse. Rul den til lange tynde strimler, som du bagefter ligger på køl i ca 1 times tid, til de er helt faste.
Derefter skærer du den ca ud i 1 cm kugler og triller dem, tryk dem gerne en anelse plade på bagepladen.
Bag dem ved 160 grader i ca 10-15 min så de får en let gylden brun farve.
Lad dem køle helt af! Derefter kan de puttes i en brun pose for at holde sprødheden. De kan godt miste lidt af sprødheden, fordi de ikke er bagt med mel, men det går heldigvis ikke udover den dejlige smag.

Og her er nogle gufkugler der er velegenet juleaften eller lign. med masser af smag af jul og powernæring til kroppen: De er lånt fra den nye bog: Rawfood for hele familen (med tilladelse) Bogen kan bl.a. købes her: http://www.saxo.com/dk/rawfood-for-hele-familien_pdf_9788799532605?searchText=rawfood for hele familien
Der er 165 opskrifter i den 330 siders smukke bog, flot illustreret med en masse billeder. Der er alt fra morgenmad, smoothies & juicer, mælk og tonics, fermenteret med, østen tema, mexicansk tema, Italiensk tema, brød og crackers, snacks og tilbehør og dessert og kager. Det er både for nybegynderen og den mere garvede i det rå køkken. Absolut masser af inspiration til, at få mere grønt ind i hverdagen hos hele familien.

Spicy gufkugler:
10-12 stk (så lav gerne dobbelt portion hvis I er mange samlet til jul)

1 dl dadler                                                                                         
1 tsk kokosolie
1 dl valnødder
½ dl paranødder
1 tsk kakaonips
½ tsk kanel
½ tsk stødt ingefær
1/4 tsk allehånde
1/4 tsk stødt muskatnød
1/4-½ tsk kardemomme
1/4-½ tsk cayenne
drys salt samt drys vaniljepulver

Hak valnødderne fint, samt paranødderne grodt. Dadler og kokosolie blendes til en samlet masse i foodprocessoren, tilsæt de øvrige ingredienser og blend med.
Tril derefter til kugler og rul dem evt. i kakaopulver, kokosmel eller andre krydderier. Opbevares gerne på køl inden servering.

Det var alt for Karmakøkkenet. Jeg ønsker dig en dejlig jul samt et godt nytår. Måske ses vi først i det nye år, 2013 ;-)

Tak fordi du læste med <3

Kærlig hilsen Ida









Ingen kommentarer:

Send en kommentar